Възстановяване след инсулт

ехабилитацията и възстановяването  след инсулт е надпревара с времето. Изборът на правилното място и терапия са ключови и колкото по-бързо започне лечението, толкова по-голям е шансът за успешно оздравяване на мозъка и тялото. Независимо от степента и вида на прекарания инсулт (исхемичен или хеморагичен), усилията на екипа на МЦ Сантилукс са насочени към пълното възстановяване на двигателната и функционална независимост.

Употребата на специализирани средства за физико и механотерапия осигурява надеждно възстановяване на проблемните зони, независимо от основната причина за настъпилата периферна увреда. В съчетание с правилно подбрана лечебна физкултура се цели засилване на слабите мускули и релаксация на по-силните за постигане на добър мускулен баланс. Дори пациенти с диабетна поли невропатия могат да се възползват от предимствата, които предлага добрата рехабилитационна програма.

Потребностите на хората претърпeли инсулт са специфични и в повечето случаи е изключително трудно да бъдат обслужвани в домашни условия.

Световна практика е рехабилитационният процес да започне непосредствено след изписването от първоначалното лечебно заведение, тъй като това е най-добрия начин да се гарантира качествена приемственост на терапията. Съчетавайки технологиите с изключителния екип от специалисти можем значително да увеличим шансовете за позитивен резултат от лечението. Ключов момент тук е постоянството и търпението, затова имаме готовност да осигурим лечение с продължителност според индивидуалните нужди.

Първите 3 месеца след прекаран инсулт са изключително важни за възстановяване жизнеността на тялото и неговите функции – както мозъчните, така и тези на опорно-двигателния апарат. Освен правилното хранене, необходимите умствени занимания и приема на различни медикаменти, рехабилитацията е също толкова важна за възстановяване след инсулт. 

Защо трябва да се обърнем към специалисти?

Постоянното наблюдение и съдействие от страна на медицински специалисти са изключително важни в грижата за хората, претърпели инсулт. Специфичните им нужди в голяма част от случаите е трудно да бъдат задоволени в домашни условия, а липсата им, за съжаление, често пъти е основна причина пациентите да не успеят да продължат пълноценно независимия си начин на живот. Обучените професионалисти в сферата работят специализирана терапия и методи, които гарантират бързо възстановяване на засегнатите в тялото участъци. Когато такъв вид терапия е съчетана с подходящата за конкретния пациент лечебна физкултура, то тогава се постига балансиране на лявата и дясната половина в тялото, подобрява се координацията на движенията на крайниците, коригира се мускулният дисбаланс и отслабените мускули постепенно възвръщат своята сила. Изключително важно е лечението на пациентите, претърпели инсулт, да започне непосредствено след инцидента.

В следващите редове ще разгледаме някои от тези терапии.

  • Стимулация на блуждаещия нерв

Блуждаещият нерв, известен като nervus vagus, отговаря за перисталтиката, речта, някои мускулни движения, сърдечния ритъм, потенето. Според някои проучвания стимулацията на този нерв, в комбинация с физическа рехабилитация, може значително да подобри и ускори възстановяването на пациенти, които имат нарушения в движенията на ръцете, в следствие от инсулт. Терапията може да даде добри резултати дори години след прекарания инсулт. Смята се, че терапията помага като стимулира отделянето на специални молекули – невротрансмитери, в мозъка, които подпомагат възстановяването на връзките между невроните, когато човекът опитва да движи ръката си.

  • Репетитивната транскраниална магнитна стимулация

Репетитивнатата или повтаряща се транскраниална магнитна стимулация (rTMS, рТМС) представлява неинвазивна процедура, при която електрод се поставя близо до главата на пациента и към мозъка се подават магнитни импулси. Терапията се използва в продължение на повече от 20 години за лечение на тежка депресия, но през последните години е установено, че може да бъде от полза и за преживелите инсулт. Терапията може да помогне на пациентите да възстановят функциите си чрез подпомагане на вътрешните способности на мозъка да поправи щетите от инсулта.