Възстановяване след операция

Ранната рехабилитация в следоперативния период е от изключителна важност за оптималното възстановяване на пациента. Тя има за цел не само по-бързото възстановяване на пациента, но и предотвратяването на редица усложнения, в следствие на залежаване. След успешно проведена операция нашите рехабилитатори ще проверят вашата мобилност, сила и функция. Според фазата на възстановяване ще ви бъде изготвена рехабилитационна програма, свързана с упражнения за възвръщане на правилното движение на тялото. Нашите рехабилитатори могат да Ви посетят и във Вашия дом, за да Ви помогнат за следоперативно възстановяване, като извършват рехабилитация на място.

Методите на физиотерапията и рехабилитацията, които се прилагат при всеки отделен пациент са в пряка зависимост от вида на операцията, общото състояние на болния, подлежащи заболявания, наличие на усложнения по време на самата операция и други.

Рехабилитацията в ранния следоперативен период може да бъде разделена основно на активна и пасивна. Разликата е в това, че при активната болният има възможност сам да осъществява движения в отделните части на тялото, докато при пасивната тези раздвижвания се извършват от рехабилитатор. Особена трудност представляват пациентите със съпътстващи ставни дегенеративни заболявания. Освен това при възрастните съществува опасност от образуване на декубитуси (рани, вследствие на залежаване). Причината е, както по-трудната подвижност на пациента, така и по-лошата трофика на самата кожа.

Основното в рехабилитацията, която се назначава в следоперативния период, е възможно най-ранното й започване, както и принципът за постепенно и умерено натоварване. Целта е по-бързо възстановяване и връщане към предишния начин на живот. Рязкото ставане не е за препоръчване, тъй като съществува опасност от ортостатичен колапс. Първоначално пациентът опитва да повдигне торса, така че да застане в седнало положение в леглото. Следва постепенно пускане на краката извън леглото, така че да заема спокойно седнало положение. Ако той започне да извършва това без затруднения се пристъпва към изправяне до леглото, с опит за ходене (до няколко крачки). Рехабилитационната програма се изготвя персонално за всеки пациент, като основно се дели на:

Благодарение на съвременната апаратура и разнообразните зони за рехабилитация, в специализираните центрове за рехабилитация и възстановяване след операция процесът се следи ежедневно, като редовно се актуализират лечебните програми. Обучените рехабилитатори в Сантилукс съдействат да се намали болката, да укрепне мускулатурата и да се предотвратят усложненията с цел ускоряване на оздравителния процес.

При трудно зарастващи рани се назначава лазер-терапия, която ускорява зарастването чрез стимулация на клетките от повърхностния слой на кожата.

Ползи от рехабилитацията след операция:

Възстановяването след операция понякога е труден и дълъг процес. Успехът на вашето здраве зависи не само от операцията, а и в това какво правите във възстановителния след оперативен период. Екипа на Сантилукс в гр. Пловдив е обучен да помага на пациенти от всички възрасти за да възвърнат силата и подвижността си по – бързо след операция. Първото нещо, което прави един рехабилитатор е да проведе консултация и преглед, оглед на всички епикризи и документи издадени от други специалисти и след това да проведе необходимото лечение, чрез специфични упражнения, мобилизация и процедури.

Някои от най- важните причини, поради които ще се възползвате от пост-оперативна рехабилитация :

  • Подобрена мобилност – Хирургията може временно да ограничи обхвата ви на движение. Ако изпитвате затруднения със способността си да се движите, рехабилитацията може да ви помогне
  • Подобряване на кръвообращението – Кръвта пренася кислород и други хранителни вещества в тялото, което може да помогне за облекчаване на възпалението и по-бързото възстановяване.
  • Подобряване на мускулната функция – редовната рехабилитация може да помогне със справянето на сковани и напрегнати мускули. Има различни процедури за разтягане, които вашия рехабилитатор може да препоръча за подобряване на функционирането на вашите мускули.
  • Понижаване на болката – пациентите често се страхуват, че рехабилитация може да им причини повече болка. Напротив, упражненията и техниките, които провеждат специалистите от Сантилукс помагат за възстановяване на мускулната и ставната функция, облекчавайки болката. Тези процедури са гарантирано безопасни и съобразени с вашето състояние.
  • Подобряване на баланса– Може да имате проблем с равновесието и да сте склонни на падания след проведена операция. Има определени упражнения и техники, които могат да помогнат за подобряването на баланса ви, така че да може да ходите без да се страхувате от случайно падане.

След третия-четвъртия ден може да се проведе общ масаж, чиято цел е да предпази оперирания от пневмония, атрофия на мускулите. Масажистът разработва определени мускули и връзки, като по този начин предпазва организма от образуване на тромби. Внимателният масаж продължава 20-25 минути.