Болки във врата

Не е за подценяване! Работата на компютър, дългите пътуванията с автомобил, прекарване на повече пред телевизора означава, че прекарваме голяма част от времето си седнали и в неудобна поза. Това е причината за напрежение и болка и често дори усилва напрежението във врата и причинява нарастваща болка. Други причини също могат да доведат до болка във врата или да я влошат.

Прочети повече...

Болки в гърба

Едно единствено грешно движение и това е всичко, което е необходимо някой да нарани гърба или врата си. Болките в гърба са често срещани. Около 74 до 85 % от населението на земята са изпитвали болки в гърба поне веднъж в живота си. Какво се случва, когато гърбът Ви боли? Какви са причините и възможните начини за лечение?

Прочети повече...

Болки в коляното

Болките в коляното се появяват много често и могат да възникнат при увреждане на костните структури (бедрена кост, голям и малък пищял, колянно капаче), лигаменти или хрущялна тъкан, изграждащи коляното. Болката обикновено се влошава при физическа активност или натоварване и могат да бъдат засегнатите хора от всички възрастови групи. Болките в коляното могат да бъдат остри и хронични. Острите се развиват внезапно и бързо изчезват, докато хроничните продължават от няколко седмици до няколко месеца, дори и по-дълго. Може да се проявят още скованост и парестезии (описвани като изтръпване, парене, или като бодежи от иглички), които да доведат до ограничена подвижност.

Прочети повече...

Болки в кръста

Измъчват ли ви болки в кръста често? С напредване на възрастта расте и вероятността да страдате от болки в кръста – най-често срещани при лица на възраст между 30 и 50 години. Изпитвате силна болка и дискомфорт в кръста при извършването на резки движения? Трудно ви е да сядате, да ставате от леглото, да се движите активно и дори тогава, когато стоите неподвижни? Значи най-вероятно имате временен или хроничен здравословен проблем в тази област. Искаме да ви уверим, че не сте сами в страданието си. Болките в гърба и кръста засягат твърде много хора от възрастното население и са сред най-честите оплаквания, които лекарите чуват. За повечето от нас болката в кръста отминава сравнително бързо, но за други се превръща в хронично състояние, което оказва негативно влияние върху всеки аспект от ежедневието ни.

Прочети повече...

Болки в мускулите,
сухожилията,
ставите и костите

Болките в ставите са масов проблем с много възможни причинители, но когато става дума за хронично състояние, то често се дължи на артрити. Ние в Сантилукс използваме комбинация от апаратна физиотерапия за облекчаване на болката и аеробни упражнения за подсилване на мускулатурата. Изготвяме индивидуална кинезитерапевтична програма за всеки. Процедурите и упражненията се изпълняват системно, винаги в присъствието на специалист. Екипът ни ежедневно проследява и оценява прогреса от възстановителната програма и има готовност да реагира при обостряне на неприятните симптоми. Подобряването на Вашето общо състояние по приятен и неусетен начин е приоритет за нас.

Прочети повече...

Лимфeдем

Това е дългосрочно (хронично) подуване, причинено от натрупване на течност в тъканите на тялото. Лимфедем може да се развие след рак, ако:
• Сте преживял хирургия за премахване на лимфни възли
• Сте преживял лъчетерапия до лимфни възли
• Ракът блокира лимфен възел или няколко лимфни съдове.
Нашите специалисти в Сантилукс ще Ви помогнат да се справите чрез комплексно лечение с мануални терапии, физически упражнения и апаратен лимфодренаж, като за всеки пациент се изготвя индивидуална програма според степента на заболяването.
Лимфедемът всъщност представлява оток на кожата и подкожието, дължащ се на затруднено отичане на лимфата (лимфен застой), в резултат на проведена
операция или лъчетерапия, в следствие на лечението.

Прочети повече...

Артрит

Артритът е болестно състояние на опорно-двигателната система, което засяга ставите. Самият термин е съставен от думи, които означават става и възпаление. Под него се обединяват над 100 заболявания на ставите. Артритът е една от основните причини за инвалидизиране след 55-годишна възраст, но може да засегне и много по-млади хора.
В подострия стадий с умерена възпалителна активност се прилага кинезитерапия, включваща упражнения за поддържане и възстановяване на двигателния обем. Основно изискване е те да не водят до претоварване, умора или болка. Освен това се правят и релаксиращи масажи за спастичните мускулни групи.

Прочети повече...

Остеопороза

Остеопорозата е прогресивно заболяване на костите, което подлежи на лечение. Болеста е сериозен здравен проблем с епидемично разпространение сред мъжете и жените над средна възраст. Рисковите фактори са ниска костна плътност, нарушена костна структура, висок костен търновер. Пациенти с остеопения и рискови групи е необходимо да правят редовна профилактика. Екипа на Сантилукс е обучен да се справя и облекчава заболяването. Изготвя се индивидуален план от упражнения за всеки един пациент в зависимост от степента на заболяването.

Прочети повече...

Възстановяване след операция

Ранната рехабилитация в следоперативния период е от изключителна важност за оптималното възстановяване на пациента. Тя има за цел не само по-бързото възстановяване на пациента, но и предотвратяването на редица усложнения, в следствие на залежаване. След успешно проведена операция нашите рехабилитатори ще проверят вашата мобилност, сила и функция.Според фазата на възстановяване ще ви бъде изготвена рехабилитационна програма, свързана с упражнения за възвръщане на правилното движение на тялото. Нашите рехабилитатори могат да Ви посетят и във Вашия дом, за да Ви помогнат за следоперативно възстановяване, като извършват рехабилитация на място.

Прочети повече...

Възстановяване след инсулт

Рехабилитацията след инсулт е надпревара с времето. Изборът на правилното място и терапия са ключови и колкото по-бързо започне лечението, толкова по-голям е шансът за успешно оздравяване на мозъка и тялото. Независимо от степента и вида на прекарания инсулт (исхемичен или хеморагичен), усилията на екипа на Сантилукс са насочени към пълното възстановяване на двигателната и функционална независимост.

Прочети повече...

Паркинсон

Известно като болест на Парсинсон, това неврологично заболяване поразява близо 1% от хората над 60-годишна възраст. Пациентите с болестта на Паркинсон имат затруднен контрол върху движенията на тялото и това състояние се влошава с прогресиране на болестта. Накрая те стават неспособни да изпълняват ежедневните си дейности.
Симптомите на болестта на Паркинсон са резултат от загубата на нервни клетки в мозъка, която засяга контрола на движенията, както и други сфери като – настроение, сън и мисловна дейност. Не е известна точната причина за загубата на нервни клетки, но се смята, че включва комбинация от генетични фактори, фактори на околната среда, стареене.
Болестта на Паркинсон е едно от най-разпространените заболявания в съвременното общество.

Прочети повече...

Мускулна дистрофия

При по-възрастните пациенти е налице намален органен резерв и компрометирана физическа функция. При тях нервно-мускулните увреждания и засягането на мозъчната дейност се развиват изключително бързо и се превръщат в основна причина за забавено възстановяването. Налице е продължителен период на обездвижване, който включва атрофия на мускулатурата (загуба на мускулна тъкан), ставни контрактури – ограничена подвижност. Същевременно с това рискът за развитие на тромбоемболична болест, белодробни ателектази и декубитални рани (следствие залежаване) се повишава значително.

Прочети повече...

Дискови проблеми

Основната цел на физиотерапията е да предотврати операцията или да я отложи във времето. Дисковата херния е една от най-честите причинители на болка в гърба. Тя може да се образува между всеки два прешлена на гръбначния стълб и във всяка една възраст без значение пола на човека. Тъй като дисковата херния е свързана с износване на дисковете, появата й е по-честа при хора с професии, които изискват голямо физическо натоварване. Освен след систематично натоварване и износване на дисковете, изваждането на може да настъпи в резултат на рязко движение или натоварване, което да предизвика разкъсване на фиброзния пръстен. В много редки случаи дисковата херния се дължи на вродени анатомични особености на гръбначния стълб.

Прочети повече...

Гръбначни изкривявания

За съжаление наблюдаваме много висока честота на гръбначни изкривявания сред подрастващите. Наред със затлъстяването, деформациите на гръбначния стълб са едни от проблемите с които непрекъснато се срещаме. Това се дължи на промяната в начина на живот и обездвижването ни през последните десетилетия. Гръбначният стълб е една от най-важните структури в тялото на човека – той го държи изправено, разпределя собствената му тежест. Освен това осигурява връзка между множество кости – череп, ребра, гръбначни прешлени. Състои се от 33-34 прешлена, има s-образна форма. 

Прочети повече...

Артрит на гръбначния стълб

Болест на Бехтерев, е форма на артрит, която поразява гръбначния стълб. Той причинява възпаление на ставите на гръбначния стълб (прешлени), което може да доведе до тежка, хронична болка и дискомфорт. Характерна особеност на анкилозиращия спондилит е засягането на сакроилиачните стави по време на прогресирането на заболяването. Те се намират в основата на гръбначния стълб, където той се свързва с таза. Симптомите на анкилозиращ спондилит включват болка и скованост от шията до долната част на гърба. Болката в гърба е характерен симптом при болестта на Бехтерев и е на пристъпи. Сковаността на засегнатите стави обикновено се влошава във времето. При по-напреднали случаи възпалението може да доведе до анкилоза (сраствания в гръбначния стълб). В допълнение, Лечението, препоръчано от физиотерапевт може да се окаже полезно и да помогне за облекчаване на симптомите на остеоартрит на гръбначния стълб.

Прочети повече...

Спинална стеноза

За да спрем развитието на сколиозата и тя да не доведе до значителна деформация на гръбнака, нашите специалисти препоръчват да потърсите квалифицирана помощ още в ранните етапи от възникването на асиметрия в гръбначния стълб.
Лечението на гръбначното изкривяване започва с комплексна диагностика, след което ннашият екип от специалисти разработват индивидуален лечебен курс за всеки пациент. В него се включват лечебен масаж, магнитна терапия и електротерапия.
Гръбначният стълб Ви позволява да стоите изправен и да се движите и предпазва гръбначния мозък от нараняване. При спинална стеноза гръбначния канал се стеснява в едно или повече от по-долу изброените пространства:

Прочети повече...

Травми свързани с работата

Неправилната работна поза, еднообразните движения и местенето на тежки товари са сред основните причинители за болки в гърба, шията, раменете или крайниците. В България 54% от работещите страдат от едно или повече мускулно скелетни смущения. Мускулно скелетните смущения могат да бъдат в резултат на различни физически фактори на работната среда, както в офис среда, така и в склад, в градината и др. В Сантилукс помагаме с цялостни терапии като, масаж и класическата форма на физиотерапия.

Прочети повече...

Спортни травми

На всеки може да се случи да се спъне или да стъпи накриво, както е възможно всеки човек да пострада от спортна травма при практикуване на даден вид спорт. Най-разпространените контузии са натъртвания, навяхвания, разтежения, наранявания на ставите. Рехабилитация за спортни травми е структурирана програма, разработена от рехабилитатор или кинезитерапевт за хора, претърпели спортна травма. В зависимост от вида на нараняването, програмата ще включва редица различни похвати, които могат да включват укрепващи упражнения, мобилизиране на ставите, техники за облекчаване на болката като например методиката на Браян Мълиган и функционални умения. За да увеличим максимално възстановяването трябва да приспособим програмата към вашите индивидуални цели и да наблюдаваме напредъка ви през цялото време.

Прочети повече...