Лечение на Артрит на гръбначния стълб

Болест на Бехтерев, е форма на артрит, която поразява гръбначния стълб. Той причинява възпаление на ставите на гръбначния стълб (прешлени), което може да доведе до тежка, хронична болка и дискомфорт. Характерна особеност на анкилозиращия спондилит е засягането на сакроилиачните стави по време на прогресирането на заболяването. Те се намират в основата на гръбначния стълб, където той се свързва с таза. Симптомите на анкилозиращ спондилит включват болка и скованост от шията до долната част на гърба.

Болката в гърба е характерен симптом при болестта на Бехтерев и е на пристъпи. Сковаността на засегнатите стави обикновено се влошава във времето. При по-напреднали случаи възпалението може да доведе до анкилоза (сраствания в гръбначния стълб). В допълнение, Лечението, препоръчано от физиотерапевт може да се окаже полезно и да помогне за облекчаване на симптомите на остеоартрит на гръбначния стълб.

Умерените дегенеративни промените могат да бъдат напълно безсимптомни или да предизвикват само лек дискомфорт и скованост. Когато ставите са силно увредени, т.е. е налице фасетен синдром, се наблюдават тежки изменения и свързаната с тях симптоматика. Наблюдава се подуване и деформиране на ставите, често с ошипяване. Шиповете притискат гръбначномозъчните нерви, което предизвиква силна, радиираща (разпространяваща се болка). Ставната деформираност ограничава размаха и обема на движенията. В зависимост от това кой е засегнатият отдел на гръбначния стълб, заболяването показва известна вариабилност на симптоматиката и протичането:

  • Шиен (цервикален) отдел – наблюдават се болка, скованост или усещане за гъдел в областта на шията, които могат да се разпространяват към раменете, ръцете и пръстите.
  • Гръден (торакален) отдел – остра или пулсираща болка, която може да се разпространява из гръдния кош или към хълбоците.
  • Поясен (лумбален) отдел – болка, слабост или изтръпване, които могат да се спускат към седалището, бедрата, краката и стъпалата.