Лечение на Артрит

Артритът е болестно състояние на опорно-двигателната система, което засяга ставите. Самият термин е съставен от думи, които означават става и възпаление. Под него се обединяват над 100 заболявания на ставите. Артритът е една от основните причини за инвалидизиране след 55-годишна възраст, но може да засегне и много по-млади хора.
В подострия стадий с умерена възпалителна активност се прилага кинезитерапия, включваща упражнения за поддържане и възстановяване на двигателния обем. Основно изискване е те да не водят до претоварване, умора или болка. Освен това се правят и релаксиращи масажи за спастичните мускулни групи.

За увеличаване еластичнотта на ставните връзки се прилагат процедури с инфрачервена светлина, които имат загряващ ефект. В случаите на активно и по-силно изразено по сила възпаление загряващите процедури са противопоказани, поради опасността от влошаване на състоянието.

Основните упражнения за общо укрепване на организма при артрит са:

  • Упражнения за подобряване обема на движение в засегнатите стави
  • Натоварване с цел поддържане на околоставните тъкани и предпазване от хипотрофия.
  • Мануална терапия с цел поддържане обема на движение в засегнати стави.
  • Масажни техники с цел подобряване кръвотока и лимфообращението.
  • Техники за нямаляване на възпалителния оток.
  • Обучение в по-безболезнено изпълнение на дейностите от ежедневието.

Най-често срещаният артрит е остеоартритът, който се смята за характерен в старческа възраст. Има обаче форми, които се наблюдават и при 30-40-годишни, какъвто е реактивният. Съществуват и такива видове, които засягат и децата – ювенилен ревматоиден артрит. Не може да се каже, че артритът засяга повече единия или другия пол – има форми, които се срещат повече при жените – като ревматоидния, или при мъжете – като анкилозиращия спондилит (болест на Бехтерев).

Тъй като артритът се влошава с течение на времето, колкото по-скоро се започне с лечението му, толкова по-добре. Ако не се лекува, артритът може да се развие и да доведе до сериозни увреждания. Физиотерапевтът ще Ви покаже упражнения за подобряване на силата и гъвкавостта. Той може да Ви помогне също така да намерите нови начини за извършване на част от ежедневните дейности. Простички промени могат да облекчат болката в ставите.

  • Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване. Това означава, че имунната система атакува собствените си тъкани. При ревматоидния артрит вместо да защитава ставите, имунната система започва да произвежда вещества, които разрушават ставите, както и ставните връзки, сухожилията и мускулите, които ги подкрепят. Това може да доведе до ставна деформация.
  • Остеоартритът е най-често срещаният вид артрит. Известен още като „износващ“ артрит, остеоартритът често се появява на средна възраст. Той се развива бавно и болката, която причинява, се влошава с течение на времето.