Лечение на болки в гърба

Едно единствено грешно движение и това е всичко, което е необходимо някой да нарани гърба или врата си. Болките в гърба са често срещани. Около 74 до 85 % от населението на земята са изпитвали болки в гърба поне веднъж в живота си. Какво се случва, когато гърбът Ви боли? Какви са причините и възможните начини за лечение?

От всеки един индивидуално зависи да вземе мерки навреме за предотвратяване или облекчаване и лечение на болката в гърба. Правилната рехабилитация за подобряване механиката на тялото ще заздрави гърба ви в рамките на няколко седмици и ще го поддържа функционален. Рядко е необходима хирургия за лечение на болки в гърба, но се препоръчва консултация със специалист преди започване на каквото и да е лечение. Гръбначният стълб поддържа стойката на човешкото тяло, като защитава гръбначния мозък, нервната система и осигурява движенията на тялото. Обичайните причинители на болките в гърба са прекалено натоварване или комбинация от повреда на опорно-двигателната система (например прещипан нерв) и дегенеративна повреда (признак на износване), както и психосоматични фактори. Най – честите симптоми могат да бъдат различни, но най-често срещаните са:

 • Болки в мускулите;
 • Стреляща и пробождаща болка;
 • Болка от гърба продължаваща към долните крайници;
 • Болка, която се усилва при огъване, повдигане или стоене;
 • Болка, която се облекчава при легнало положение.

Някой от най-честите заболявания, причинители на болки в гърба са:

 • Кифоза
  Погледнат отстрани, гръбначният стълб притежава няколко характерни кривини, които спомагат за правилното разпределение на тежестта на тялото върху гръбнака. Кривината на торакалната и сакрална част на гръбнака е с изпъкналост навън, което позволява навеждането на тялото.
 • Сколиоза
  Представлява изкривяване на гръбнака по посока настрани, погледнат във фронтален план. Причини могат да бъдат вродени аномалии на прешлените, нарушение в растежа в юношеска възраст, анормално изкривяване вследствие на мускулен спазъм, предизвикан от преживяна травма на гръбнака.
 • Нарушена поза на тялото
  Най-честите нарушения на позата на човешкото тяло водят до болки, скованост и парене по гърба, кръста и много често по горните и долните крайници. При всяка една нарушена поза има мускули, които са скъсени и с повишен тонус и други които са отслабени. Коригирането на този дисбаланс цели да се отнеме неправилното натовараване върху цялата мускулно-скелетна система, а оттам и до намаляване на болките. Активното участие на пациента в терапевтичния процес е от голямо значение за излекуването на проблема.

Съществуват много и разнообразни методи за лечение на болки в гърба. Преди назначаването на рехабилитационна програма за лечение на болки в гърба, тя следва да бъде съобразена изцяло с индивидуалните симптоми и нужди на пациента, както и с неговата медицинска история. Програмата за лечение може да включва болкоуспокояващи, терапия и изпълняване на упражнения в домашни условия. Специализирана рехабилитация спомага значително за по-бързото възстановяване и общо подобрение.

Пациентите, страдащи от различни болки в гърба, често търсят решение чрез физикалната терапия. Физиотерапията спомага да се намали болката в гърба, да се увеличи функционалността и да се обучи пациента на програма за поддържане, за да се предотвратят бъдещи проблеми с гърба.

Най – често физиотерапията включва:

 • Пасивна физиотерапия, която включва процедури, които се правят за пациента, като масаж, ултразвук и електро лечение.
 • Активна физиотерапия, която се фокусира върху специфични упражнения и стречинг.

Стабилността на лумбалния гръбнак (долната част на гръбначния стълб) до голяма степен зависи от поддържащата коремна и кръстна мускулатура на гърба. Просто казано, костният гръбнак и дисковете са заобиколени от мускули, а колкото по-силни са тези специфични мускули, толкова по-малко напрежение се поставя върху дисковете и ставите на гръбначния стълб. Докато повечето епизоди на болка в долната част на гърба са самоограничаващи се и ще се подобрят сами, активното упражнение играе важна роля за намаляване на болката на пациента и подобряване на последващата му функция при пациенти с ниска болка в гърба. Продължаващата тренировъчна програма също намалява вероятността и тежестта на бъдещи случаи на болка в гърба.

Съществуват значителни доказателства, които подкрепят ползите от физиотерапията и упражненията за лечение на болка гърба. Силата и стабилността, които осигурява физиотерапията, могат значително да съкратят времето за възстановяване на пациента след извършена операция. Физикалната терапия и физическото упражнение се считат за основна част от лечението на повечето пациенти с болка в гърба, включително тези, които са подложени на хирургично лечение. Екипа на МЦ Сантилукс препоръчва на всички пациенти  да се подложат на физиотерапия, преди да пристъпят към операция. Много от нашите пациенти смятат, че е много полезно да бъдат наблюдавани от лекарят – физиотерапевт, за да се осигури проследяване и да се избегнат проблеми. След като завърши началната фаза на терапията, пациентите, които продължават да следват тренировъчна програма, често завършват успешно лечението на болката в гърба и не се налага операция.
Повечето програми за физиотерапия, предназначени да лекуват болки в гърба и някои коренчеви болки, включват комбинация от следните видове упражнения:

 • Стречинг/Разтягане. Правилното разтягане на мускулите, заедно с активното упражнение, ще спомогне за поддържането на нормален диапазон на движение и облекчаване на мускулите, които често страдат от атрофия и неразположения (свиване и отслабване на мускулите поради липса на употреба) или спазъм. За много пациенти е най-добре да следват стречинг програма, която е индивидуално разработена за тях от лекаря физиотерапевт. Като общо правило пациентите с ниска болка в гърба трябва да се съсредоточат върху разтягане на мускулите на долната част на гърба, коремните мускули, бедрата и краката.
 • Динамични упражнения за стабилизиране. Тези упражнения включват използването на различни упражнения и могат да включват използването на топки за упражнения, балансиращи уреди или специфични стабилизиращи упражнения. Точката на динамично стабилизиращо упражнение е да укрепва вторичните мускули на гръбначния стълб и да подпомага поддържането на гръбначния стълб през различни диапазони на движение.
 • Основни упражнения за укрепване. Това са специфични упражнения за укрепване на коремните мускули и ниските гръбначни мускули (erector spinae) за осигуряване на гореспоменатия „мускулен корсет“ около гръбначния стълб.

Друг аспект на програмата за физиотерапия може да включва лумбална тракция. Извършва се в специална клетка на Роше, като пациентът е легнал и се натоварва с упражнения за изтегляне с определена тежест. Целта на тракцията е да освободи дисковото пространство и мускулите в лумбалния гръбнак. Счита се, че това разтоварване осигурява период през който мускулите почиват и не притискат дисковото пространство.
Някои пациенти с ниска болка в гърба са успешно лекувани с физиотерапия, но след това се връщат една или две години по-късно със същият проблем в гърба. Най-често пациентът укрепва коремните мускули и ниските гръбначни мускули по време на физиотерапията и впоследствие отнема стреса от кръста. След физикалната терапия пациентът не изпълнява тренировъчната програма за коремна и гръбна мускулатура у дома, което води до бавна загуба на годност при тренираните мускули и евентуални проблеми с гърба. По тази причина се препоръчва, след като пациентът бъде лекуван успешно с физиотерапия, той да изпълнява програма за поддържане чрез физически упражнения у дома, за да спомогне за поддържането на силата и мускулната маса, развита във физиотерапията.