Лечение на болки в коляното

Болките в коляното се появяват много често и могат да възникнат при увреждане на костните структури (бедрена кост, голям и малък пищял, коленно капаче), лига менти или хрущялна тъкан, изграждащи коляното. Болката обикновено се влошава при физическа активност или натоварване и могат да бъдат засегнатите хора от всички възрастови групи. Болките в коляното могат да бъдат остри и хронични. Острите се развиват внезапно и бързо изчезват, докато хроничните продължават от няколко седмици до няколко месеца, понякога и по-дълго. Може да се проявят още скованост и парестезия (описвани като изтръпване, парене, или като бодежи от иглички), които да доведат до ограничена подвижност.

Болката в коляното е неприятна и остра, понякога чувствате, че коляното може да ви откаже.  Отлагали сте дълго и вече положението е нетърпимо. Търсите решение на проблема след като вече не можете да качвате и слизате по стълби без болка. В МЦ Сантилукс нашия екип от професионалисти ще Ви помогне и заедно ще се справим с Вашата болка.

Можем условно да разделим най-често срещаната болка на след травматични, функционални нарушения на биомеханиката на долния крайник, дегенеративни и др.:

  1. След травматична увреда/ болка / се получава дисфункция на коленната става.
    След травма например от контактен спорт, какъвто е футбола, падане и усукване от ски, травма получена от директен удар върху коленната става, резки усуквания в самото коляно при спортни активности. В тези случаи пациента най-често страда от структурна увреда в ставата. При по-сериозни травми се увреждат допълнително и  менискуса (вътрешен най-често), вътрешна странична връзка (англ. MCL) и/или комбинация от трите наречена „нещастната триада“. Тогава се пристъпва към реконструкция на връзковия апарат чрез артроскопия, която се прави под спинална упойка (свързана е с липса на усещане в долните крайници).
  2. Операцията за смяна на коленна става е сред най – често извършваните и изключително успешни ортопедично хирургични процедури. Смяна на коленната става се прави когато коленната става е износена, най – често  износване при артрит. Когато се извършва операция за смяна на коляното износеният хрущял се отстранява и се оформят краищата на костта. Поставя се метален имплант, а между металните импланти се поставя пластмасов елемент. Тази реконструктивна процедура се извършва, за да позволи плавно и безболезнено движение на ставата.
    Когато се извърши смяна на коляното и рехабилитацията е завършена повече от 90% от пациентите оценяват резултата като добър или отличен.


Най – важната стъпка е разбирането на причината за болката тъй като третиране на болката без да се знае причината е малко вероятно да доведе до добър резултат. В повечето ситуации болката може да се лекува с рехабилитация и физиотерапия. Посетете МЦ Сантилукс и се консултирайте с нашия специалист по Физикална и Рехабилитационна медицина д-р Тенева.