Лечение на Болки в Кръста

Измъчват ли ви болки в кръста често? С напредване на възрастта расте и вероятността да страдате от болки в кръста – най-често срещани при лица на възраст между 30 и 50 години. Изпитвате силна болка и дискомфорт в кръста при извършването на резки движения? Трудно ви е да сядате, да ставате от леглото, да се движите активно и дори тогава, когато стоите неподвижни? Значи най-вероятно имате временен или хроничен здравословен проблем в тази област. Искаме да ви уверим, че не сте сами в страданието си. Болките в гърба и кръста засягат твърде много хора от възрастното население и са сред най-честите оплаквания, които лекарите чуват. За повечето от нас болката в кръста отминава сравнително бързо, но за други се превръща в хронично състояние, което оказва негативно влияние върху всеки аспект от ежедневието ни..

Кръстът е мястото, където се сключват гръбнакът и тазът, което го прави своеобразен кръстопът на натоварването и движението в човешкото тяло. Той понася цялата тежест на торса и горните крайници, плюс масата на целия допълнителен товар, който вдигаме и носим. Той е подложен на много и разнообразни движения и сили, което може да доведе до травми. Лумбалният дял на гръбначния стълб ( кръста) е комплексна структура от кости, стави, нервни окончания, мускули и сухожилия, които работят в уникален синхрон, за да осигурят на тялото ни нужните сила, стабилност и гъвкавост

При много хора болката в кръста отминава сравнително бързо, но за други за съжаление се превръща в хронично състояние, което оказва негативно влияние върху ежедневието ни. Болката в кръста може да бъде лека и почти да не дразни, но може да бъде остра и изтощаваща.
Структурни причини за болките в кръста, които най-често се приписват на няколко основни биомеханични фактора:

 • Дискова херния – наричана още дископатия или дисков пролапс, е увреждане на междупрешленен диск или дискове. При него ядрото на диска може да навлезе в канала на гръбначния мозък и да влезе в контакт с преминаващите оттам нерви, да ги притисне и да стане причина за болка в кръста и други области като краката. Това е и една от най-честите причинители на болки в кръста. Най-просто казано тя е възпаление на междупрешленните дискове, откъдето идва и името ѝ. Появява се най-често при хора с професии, изискващи колосално физическо натоварване. В много редки случаи това състояние би могло да се дължи на вродени анатомични особености. Болката при наличието на дискова херния може да се появи внезапно и да се характеризира с острота и повишен интензитет.
 • Артроза на гръбначния стълб – Това е дегенеративен артрит или остеоартрит, при който се наблюдава бавна дегенерация (подуване и деформиране) на ставите. Той е нормална част от напредването на възрастта и понякога може да бъде причина за болка в резултат от ошипяване, ако се случи шиповете да притиснат гръбначномозъчен нерв. В допълнение изтъняването на хрущялната тъкан може да доведе до повишено триене между ставите и възпаление в заобикалящите ги тъкани, което също може да причини болки в долната част на гърба и кръста.
 • Неправилна стойка – Позицията по време на стоеж и особено по време на седеж е редовен предмет на дискусия, когато става дума за болки в кръста. „Неправилна“ стойка е изключително обширно понятие, в което попадат абсолютно всички отклонения от представата за идеална позиция на тялото в покой. Този вид болка в кръста се характеризира с временна интензивност и обикновено са причинява от резки движения, продължително стоене и седене или неправилно изпълнение на физически упражнение. Например:
 • Ако сте вдигали нещо тежко, значи е възможно да сте “усукали” гръбначния си стълб при самото вдигане и изправяне на тялото.
 • Ако работите в офис или прекарвате по-голямата част от деня си седнали, означава, че най-вероятно заемате крайно неподходяща поза на тялото, което с течение на времето оказва своето влияние върху мускулите и гръбначния стълб.
 • Ако сте извършвали внезапни движения, като падане, хвърляне или скачане, има вероятност да сте си създали напрежение в долната част на гърба.
 • Ако спортувате или сте претоварили тялото си с погрешно извършени упражнения, които включват усукване или използване на сила при удар, също е възможно да сте засегнали лошо кръста си.

Причините за хронична болка в кръста се проявява често и се характеризира с период на повторение или постоянно усещане за неудобство и свръхчувствителност. Почти винаги тя се дължи главно на по-сериозни и тежки здравословни състояния като:

 • Остеоартрит: Това е една от най-разпространените форми на артрит. Засяга милиони хора по света, като при всеки симптомите се проявяват по различен начин. При някои остеоартритът се характеризира с лека до умерена болка в кръста, която ту се появява, ту изчезва. При други тя е сравнително силна и е в състояние да причини по-сериозни и постоянни проблеми.
 • Травма: Лоша травма може да се получи при фрактура на гръбначния стълб, породена от инцидент с кола или опасно падане. Това обикновено налага лекарска намеса, поради тежките, внезапни и едва поносими болки в кръста.
 • Деформация: Ако имате изкривяване на гръбначния стълб, причинено от разрушаване на дисковете или фасетните стави, деформацията може да е причината да изпитвате чести болки в кръста.
 • Износване на междупрешлените дискове: С напредването на възрастта, междупрешлените дискове губят хидратацията си, която човек има още от раждането си, и започват постепенно да се износват. Това отслабва тяхната сила и устойчивост и те стават по-податливи на всякакъв вид натиск, водейки до непоносима хронична болка в кръста и последващи заболявания като спинална стеноза.

Разбира се, има още много причини, които биха могли да доведат до наличието на хронична болка в кръста. Тук изброихме по-често срещаните, от които страда голям процент от населението на света, с уточнението, че списъкът е много по-дълъг.

Видът болка в кръста се определя от интензитета, нейната продължителност и степента на дискомфорт, който създава. Тя може да варира и да се усеща по различен начин в отделните етапи и периоди. Може да се повлиява от многообразни фактори като сезонност, общо здравословно състояние, ежедневен стрес, нива на активност, психическо състояние. Зависи от индивидуалния случай на човека и до голяма степен определя сложността на проблема. Дефинирането на вида болка в кръста е важно за намирането на начин, по който тя може да бъде облекчена, като видовете болка в кръста могат да бъдат различни:

 • Притъпена: Този вид се характеризира с леки до по-остри мускулни спазми. Може да повлияе на подвижността, като я ограничи значително и да породи болки в бедрата или в таза.
 • Болка при стоене на едно място: Причината, по която ви боли кръста, дори когато стоите на едно място, е че продължителното стоене оказва натиск върху междупрешлените дискове. Колкото повече стоите, толкова повече ще се засилва болката в кръста. Раздвижването в такива ситуации би могло да облекчи временно проблема.
 • Болка при заемане на определена поза: Някои пози на тялото могат да създадат чувство за дискомфорт в кръста. Ако често се изгърбвате или водите заседнал начин на живот, в един момент това ще започне да рефлектира върху гръбначните ви прешлени и да поражда постоянни болки в кръста.
 • Пареща болка в кръста: Може да се нарича още “остра”. За нея е характерно изтръпването и усещането за скованост. Този тип болка обикновено тръгва от кръста, преминава през седалището и се разпростира надолу по краката. Това може да бъде обвързано и с наличието на т.нар. ишиас. Обикновено, ако страдате от това състояние, симптомите ще се усещат само от едната страна на тялото.
 • Болка след събуждане: Ако болката в кръста ви се влоши след като станете от сън, може да я облекчите като се раздвижите по-активно за няколко минути. Причината да ви боли кръста може да се дължи на неудобен матрак или възглавница, но главно заради продължителния период на залежаване на тялото и намаления, поради тази причина, приток на кръв.

Разбира се има много методи, чрез които можете да си помогнете. Самолечението не е за предпочитане. Препоръчваме Ви да потърсите помощ от специалист. В Сантилукс след обстоен преглед от нашия лекар със специалност Физикална и Рехабилитационна медицина ще Ви назначи лечение. То може да бъде за домашно лечение, в рехабилитационния ни център или комбинирано.

Един от методите за лечение на болката в кръста е Физиотерапията. Това е много ефективен метод за лечение. Използва се като съпътстващо лечение в сферата на ортопедията, ревматологията и неврологията. Физиотерапията е може би най-старото направление в медицината и представлява възстановяване на някои от физическите функции на тялото, посредством естествени и природни фактори. Прилага се много при ефективно при хронична или остра болка в гърба и кръста, при наранявания на меките тъкани, артрит, нарушения във физическата способност или проблеми с неврологичен и опорно-двигателен характер.

Друг метод на лечение познат от древността са лечебните масажи. Чрез този метод се прилага определен тип лечебна техника, която се определя от вида на проблема и неговото развитие във времето. Масажът подобрява кръвообращението, обмяната на веществата и изхвърлянето на токсините от организма. Посредством правилните подходи, той може бързо да ви отърве от непрестанните болки в областта на кръста. Практиката на масажа включва отпускане на мускулите на гърба, като това помага при посрещането на ежедневните предизвикателства като стреса и натоварването. А освен това той може да бъде полезен и при облекчаването на симптомите на настинка и справянето с вирусите и бактериите. Лечебният масаж е именно съвкупността от техниките и терапиите, които се обединяват, за да премахнат, ако не изцяло, то поне частично болката в кръста и като цяло в тялото. При диагностицирането на проблема се избира определен вид техника, която да премахне общата скованост, физическия и емоционалния стрес.