Лечение на Болки в мускулите, сухожилията, ставите и костите

Болките в ставите са масов проблем с много възможни причинители, но когато става дума за хронично състояние, то често се дължи на артрити. Ние в Сантилукс използваме комбинация от апаратна физиотерапия за облекчаване на болката и аеробни упражнения за подсилване на мускулатурата. Изготвяме индивидуална кинезитерапевтична програма за всеки. Процедурите и упражненията се изпълняват системно, винаги в присъствието на специалист. Екипът ни ежедневно проследява и оценява прогреса от възстановителната програма и има готовност да реагира при обостряне на неприятните симптоми. Подобряването на Вашето общо състояние по приятен и неусетен начин е приоритет за нас.

Най-разпространеният артрит е остеоартритът (дегенеративна ставна болест, остеоартроза или артроза), който се характеризира с прогресивно износване на ставите и постепенно стесняване на разстоянието между тях. Рано или късно се стига до триене на кост в кост, което води до скованост, влошена подвижност и силна ставна болка. Състоянието най-често засяга ставите на коленете, ръцете, ходилата и е сравнително обичайно за раменната и тазобедрената става. То е силно зависимо от възрастта, но се свързва и с редица други управляеми и неуправляеми рискови фактори, като:

  • Наднормено тегло и затлъстяване
  • Уседнал начин на живот
  • Генетична предразположеност
  • Намалена костна плътност
  • Трудови злополуки
  • Битови и спортни травми

Остеоартритът е водеща причина за болки в ставите и за инвалидност при хората в напреднала възраст. Редица изследвания доказват, че мускулно-скелетните заболявания са все по-често срещани.

Между 10% и 18% от хората над 60-годишна възраст страдат от симптоматичен остеоартрит, като жените са по-засегнатият пол. Разпространението на дегенеративните ставни заболявания постепенно се увеличава поради общото застаряване на населението и повишаването на свързани рискови фактори като наднормено тегло, затлъстяване и др.