Лечение на Гръбначни изкривявания

За съжаление наблюдаваме много висока честота на гръбначни изкривявания сред подрастващите. Наред със затлъстяването, деформациите на гръбначния стълб са едни от проблемите с които непрекъснато се срещаме. Това се дължи на промяната в начина на живот и обездвижването ни през последните десетилетия. Гръбначният стълб е една от най-важните структури в тялото на човека – той го държи изправено, разпределя собствената му тежест. Освен това осигурява връзка между множество кости – череп, ребра, гръбначни прешлени. Състои се от 33-34 прешлена, има s-образна форма.

Вследствие на вродени причини или външни фактори гръбнакът може да се деформира. Три са основните видове гръбначни изкривявания – кифоза (изкривяване на горната – торакалната част на гръбнака), лордоза (деформация в областта на кръста) и сколиоза (изкривяване на гръбначния стълб настрани – наляво или надясно). Ранната диагностика е ключова, затова при болка, дискомфорт, скованост в гърба, консултацията при специалист не бива да се отлага. Често лечението се състои в лечебна физкултура, масажи, плуване, йога, електростимулация и физиотерапия.

Болката в гърба се счита за хронична, ако продължава три месеца или повече.Може да идва и да си отива, често носи временно облекчение, последвано от разочарование.Справянето с хроничната болка в гърба може да бъде особено трудно, ако не знаете причината.
В Сантилукс нашите специалисти по рехабилитация могат да ви помогнат в откриването на причините за болката в гърба. Лечебната физкултура има решаващо значение в профилактиката и лечението на гръбначните изкривявания. Дългогодишният опит у нас потвърждава по безспорен начин, че целенасочените занимания с физически упражнения под формата на изправителна гимнастика са незаменимо средство при лечението на гръбначните изкривявания. Повишеното внимание към нея се налага поради нарастващия брой гръбначни изкривявания през последните години сред ученици и студенти. Борбата против гръбначните изкривявания трябва да започне още в детската градина, където живеят и се възпитават по-голяма част от децата, и да продължи в училището, където се организират групи по изправителна гимнастика под формата на извънкласни занимания. За структурните гръбначни изкривявания е необходимо групово или индивидуално лечение.

Най-честите причини за гръбначни изкривявания са:

  • Артрит на гръбначния стълб – постепенно изтъняване на хрущяла в гръбначния стълб.
  • Спинална стеноза – стесняване на гръбначния канал.
  • Дискови проблеми, като херния или изпъкнал диск.
  • Синдром на миофасциална болка – необяснима мускулна болка и чувствителност.

Ако източника на болката не е известен или не може да бъде лекуван, най-добрия вариант може да бъде да работите с вашия специалист за намаляване на пристъпите и за справяне с болката с нехирургично лечение.