Лечение на Дискови проблеми

Основната цел на физиотерапията е да предотврати операцията или да я отложи във времето. Дисковата херния е една от най-честите причинители на болка в гърба. Тя може да се образува между всеки два прешлена на гръбначния стълб и във всяка една възраст без значение пола на човека. Тъй като дисковата херния е свързана с износване на дисковете, появата й е по-честа при хора с професии, които изискват голямо физическо натоварване. Освен след систематично натоварване и износване на дисковете, изваждането на може да настъпи в резултат на рязко движение или натоварване, което да предизвика разкъсване на фиброзния пръстен. В много редки случаи дисковата херния се дължи на вродени анатомични особености на гръбначния стълб.

Физиотерапията и рехабилитацията е изключително важна за лечението на пациентите с дискова херния. Основните цели на физиотерапията при лечението на дисковата херния са премахване на болковата симптоматика, редуциране на сетивните нарушения, подобряване на обемите на движение, намаляване на мускулния спазъм, коригиране на мускулния дисбаланс и изграждане на ломбален мускулен корсет, връщане към нормално ежедневие. За да се постигнат тези цели, физиотерапията използва различни средства като:

  • преформирани физикални фактори/магнит,
  • елекролечение,
  • ултразвук,
  • Лазертерапия,
  • високоинтензивен магнит.

Основен подход е кинезитерапията – активна и пасивна, и масажни техники като ергон терапията.

Лазар терапия е изключително подходящ метод за лечение на дискови хернии. Лечебният ефект на високоинтензивната лазерна светлина се основава на био стимулация и ускоряване на клетъчните процеси, които допринасят за потискане на болката и по-бързо възстановяване. Биостимулацията на засегнатите тъкани увеличава приема на кислород и подобрява кръвообращението. Лазер терапията постига следните резултати: бърз аналгетичен ефект, противовъзпалителен, противооточен и вазодилатиращ, също така подобрява кръвооросяването на тъканите и засилва метаболитните процеси. В Сантилукс това е предпочитан метод за лечение на дискови хернии.