Лечение на Лимфедем

Това е дългосрочно (хронично) подуване, причинено от натрупване на течност в тъканите на тялото. Лимфедем може да се развие след рак, ако:

  • Сте преживял хирургия за премахване на лимфни възли
  • Сте преживял лъчетерапия до лимфни възли
  • Ракът блокира лимфен възел или няколко лимфни съдове.

Нашите специалисти в Сантилукс ще Ви помогнат да се справите чрез комплексно лечение с мануални терапии, физически упражнения и апаратен лимфодренаж, като за всеки пациент се изготвя индивидуална програма според степента на заболяването.
Лимфедемът всъщност представлява оток на кожата и подкожието, дължащ се на затруднено отичане на лимфата (лимфен застой), в резултат на проведена
операция или лъчетерапия, в следствие на лечението.

Лимфедемът може да засегне всяка част от тялото Ви, включително и главата, шията и гениталиите. Но най-често се засягат крайниците и гърдите. Лимфата е безцветна течност, която се формира в тъканите на тялото. Обикновено се влива в кръвта чрез мрежа от възли и съдове, които формират лимфна система. Лимфните възли служат като филтър, който премахва мъртвите и анормалните клетки, включително раковите клетки и бактерии. Лимфните възли играят важна роля в защитния механизъм на организма, като го предпазват от инфекции. Бройката на лимфни възли в тялото варира от 500 до 1500. Намират се в струпвания в областта на главата и шията, под мишниците, слабините, белия дроб и корема. Когато лимфата се връща в циркулацията, тя се филтрира във възлите, които се вливат в по-големи лимфните съдове и оттам навлиза в кръвната циркулация. Лимфедемът може да се унаследява , т.е. може да се предва в поколенията. Може да е следствие на недоразвита лимфна система, което може да бъде забелязано след раждането, но може и да се прояви по-късно в живота. Понякога може да се прояви без да има болен член на семейството. Този тип лимфедем се нарича първичен лимфедем. По-често лимфедемът се развива в следствие на операция или лъчетерапия в области на тялото, където лимфните възли са засегнати. Може да се прояви веднага след лечение или години след това. Лимфедемът може да се появи в следствие на травма или инфекция. Този тип лимфедем се нарича вторичен.

Лимфедемът може да се появи, когато лимфни възли или съдове се засегнат при различни видове лечение на рак. Операция или лъчетерапия в областта на лимфните възли, може да наруши техния дренаж. Ситуацията наподобява река, чиито път е блокиран от стена. Водата се събира зад стената, залива брега и ако почвата не попива правилно водата, тя подгизва. При лимфедем, лимфата преминаваща през засегнатата тъкан се редуцира и тя се насъбира в околните тъкани, предизвикваща подуване (оток). Има няколко начина за лечение на лимфедема. Въпреки уврежданията влимфната система, някои течности все още преминават през засегнатата тъкан. Лимфната система трябва да бъде насочена по алтернативни пътища на преминаване на течностите. Всички лечебни техники целят да възстановят баланса между скоростта на произвеждане на лимфа и скоростта, с която тя преминава през тъканите. Лимфедемът не може да се излекува, защото лимфните съдове и възли не могат да бъдат заменени или поправени след лечението. Въпреки това, е възможно отоците да бъдат редуцирани значително и намалението може да бъде поддържано. В много малко случаи, при които лимфедемът е причинен в
следствие на рак, лечението на рака може да редуцира или премахне отоците. Колкото и сполучливо да е лечението Ви за лимфоедем, винаги ще има риск той да се завърне. Препоръчително е да продължите, да носите помощни трикотажи и да прaвите упражнения, които стимулират лимфния дренаж. По време и след Вашето лечение е препоръчително да следвате съветите на лекуващия Ви лекар или вашия физиотерапевт.

Лечението в Сантилукс е насочено към контрола на лимфедема. За съжаление той не може да се излекува напълно. Ние прилагаме различни видове терапии, които поддържат в добро състояние засегнатата област и могат да предоставят комфорт на пациента:

  • Мануален лимфен дренаж. Това е вид масаж, който помага дренажа на блокираната лимфна течност да се осъществява по-добре и да се намали отока. За постигане на оптимален резултат е добре тази терапия да започне възможно най-скоро.
  • Упражнения. Упражненията обикновено подобряват лимфния поток и подсилват мускулите. Специалист по лимфедем може да ви покаже специфични упражнения, които ще ви помогнат да се чувствате по-комфортно. Попитайте лекуващия си лекар или физиотерапевт кога е най-доброто време за вас да започнете упражнения и кои са подходящите упражнения.
  • Апаратен лимфодренаж. е ефективен съвременен метод на масаж, който стимулира естествената циркулация на лимфата през тялото и помага за създаването и поддържането на баланс между притока на кръв и лимфната система. Масажът ускорява движението на лимфата неколкократно, с което тялото се освобождава по-бързо от натрупаните токсини, подобрява се храненето на тъканите и снабдяването на клетките с кислород. В резултат отоците значително спадат и състоянието на кожата в засегнатите участъци се подобрява.

 

В развитието на заболяването се наблюдават три стадия:

  • Първи стадий – Отокът е мек и при натиск се образува дълбока трапчинка. При елевация на крайника през ноща отокът спада значително, но през деня отново нараства.
  • Втори стадий – Отокът става твърд, след елевация спада съвсем незначително, при продължителен натиск остава само плитка трапчинка, а крайникът е леко деформиран.
  • Трети стадий – (елефантиаза). Много твърд оток, няма трапчинка при натиск, не спада при елевация, напълно деформиран крайник, с хиперкератоза на кожата. Често се прибавят кожни еруции, мехурчета с лимфна течност (която често изтича) и др.
  • Нулев (пре-едемен) стадий. За този стадий се счита, че съществува при пациентите след проведени онкологични операции с лимфна дисекция и последваща лъчетерапия.