Лечение на Спортни травми

На всеки може да се случи да се спъне или да стъпи накриво, както е възможно всеки човек да пострада от спортна травма при практикуване на даден вид спорт. Най-разпространените контузии са натъртвания, навяхвания, разтежения, наранявания на ставите. Рехабилитация за спортни травми е структурирана програма, разработена от нашия професионален екип от лекари, рехабилитатори и кинезитерапевти за хора, претърпели спортна травма.

В зависимост от вида на нараняването, програмата  включва редица различни похвати, които могат да бъдат укрепващи упражнения, мобилизиране на ставите, техники за облекчаване на болката като например методиката на Браян Мълиган и функционални умения. За да увеличим максимално възстановяването трябва да приспособим програмата към вашите индивидуални цели и да наблюдаваме напредъка ви през цялото време.

Рехабилитацията помага на увредените тъкани да се възстановят по контролиран и безопасен начин. Отнема време, докато нараняването заздравее и през това време е най-добре да бъдете под ежедневното наблюдение на рехабилитатор.

Физиотерапевтите са високо квалифицирани специалисти, обучени да оценяват и диагностицират определени състояния. Те предоставят конкретни съвети относно здравословния проблем и как той може да бъде разрешен. Също така помагат за разработването на персонализирани планове за лечение, които се фокусират върху физическата активност и комплекст от техники като специални упражнения, масаж, физиотерапия и рехабилитация.

Ако сте имали сериозно нараняване, като счупване или пукване на кост е важно да се обърнете към специалист възможно най-скоро. Консултацията с лекар Физикална и Рехабилитационна медицина не е просто прищявка, а необходимост за успешно лечение на мускулно-скелетно нараняване. Физиотерапевтите могат да диагностицират състоянието ви много точно, защото опорно-двигателната и мускулната система са тясно свързани с тяхната област. Точната диагноза е от ключово значение за бързото лечение и по-краткото време за възстановяване. Физиотерапевтът също може да ви насочи към различни видове изследвания или образна диагностика (компютърна томография, ЯМР, скенер, рентген и други), за да се прецени по-добре състоянието и вида на травмата.

Физиотерапевтите използват различни методи за повлияване и третиране на травмите, в зависимост от тяхното естество. Това става например чрез шина, скоба, кинезиоленти и други средства, които са добро начало в процеса на рехабилитация. Въз основа на своите напреднали познания за ставите и мускулите, физиотерапевтите знаят дали, и кога трябва да се включи друг медицински специалист.

Спортни наранявания могат да възникнат при всяка спортна дейност. По-специално професионалните спортисти са предразположени към наранявания поради прекомерното износване, свързано с изискванията на спорта който практикуват. Този тип травми по дефиниция включват наранявания, засягащи опорно-двигателния апарат. Мускулно-скелетната система, което включва костите, меките тъкани, мускулите и хрущялите. Всяко нараняване е различно.

Някои от най-често срещаните спортни наранявания включват:

  • Разкъсване на кръстна връзка – кръстната връзка помага за поддържане на коленните стави заедно и носи стабилност. Разкъсаната кръстна връзка е изключително болезненa и ограничава способността за ходене. Контузията може да се получи от неправилно приземяване и/или бързо спиране и промяна на посоката.
  •  Разкъсан страничен „колатерален“ лигамент -това е друга форма на нараняване на коляното, което се случва при нараняване на медиалния колатерален лигамент, който свързва бедрената кост с пищяла. Причинява се, когато коляното се избута настрани.
  • Стрес фрактура – също форма на нараняване при прекомерна употреба, което води до фрактура. Стресовите фрактури обикновено засягат долната част на краката и ходилата, като жените спортисти са по-податливи на такива наранявания отколкото мъжете.
  • Плантарен фасциит е възпалението на връзката на плантарната фасция, която свързва петата с предната част на стъпалото. Прекаленото натоварване и стрес са основната причина за тази форма на нараняване и обикновено се лекуват с почивка, лед, нестероидни противовъзпалителни средства и упражнения за разтягане.
  • Ахилесов тендинит е възпалението на сухожилието точно над петата. Физическата активност влошава възпалението и обикновено се лекува с малко почивка, лед, разтягане.
  • Навяхване на глезена се случва, когато връзката, която поддържа ставата се преразтегне поради неправилно стъпване или стъпване върху неравна повърхност.
  • Тенис лакът също е прекомерна травма, която засяга сухожилията, разположени от външната страна на лактите.