Остеопороза

Остеопорозата е прогресиращо метаболитно заболяване, при което костите изтъняват и губят плътността си. Също така може да бъде дефинирана като измерване на костната минерална плътност, по-малка или равна на 2.5 стандартни отклонения (T-score ≤ -2.5) под средната костна минерална плътност на референтна популация от млади и възрастни индивиди.

 

В човешкия скелет непрекъснато се извършва процес на костно ремоделиране. При него зрялата костна тъкан се отстранява от скелета чрез остеокластите в процес на костна резорбция и се образува нова костна тъкан от остеобластите чрез процес на осификация. Увеличаване на остеокласт-медиираната костна резорбция е причина за бързото намаляване на костната маса. След навършване на 20 години, костната резорбция преобладава пред ремоделирането, а костната минерална плътност започва да намалява с приблизително 4% на десетилетие. При болните от остеопороза, плътността и качеството на костта се влошават и намалява здравината на скелета. Получават се фрактури, които най-често се появяват в областта на шийката на бедрената кост, китката или прешлените на гръбначния стълб. Тези фрактури се увеличават стъпаловидно с напредване на възрастта и са основната причина за инвалидизацията при възрастното население.

Остеопорозата е често срещано заболяване, особено сред по-възрастните жени, поради понижаването на нивото на естрогените по време на менопауза, но може да засегне хора от всички възрасти. Обикновено няма симптоми в ранните етапи на загуба на костно вещество, но след като се развие болестта, може да се получи болка в гърба, причинена от счупен или компресиран прешлен. Болката може да възникне внезапно, да бъде много силна, остра и режеща. Получава се загуба на ръст с течение на времето, човешката стойка става прегърбена. Може да се получи фрактура на кост при много малки усилия или леки травми.

За лечението на остеопороза се използват различни медикаменти които могат да бъдат хормонални препарати съдържащи естроген, препарати съдържащи калций и витамин D, препарати, които предотвратяват прекомерната костна резорбция поради повишената активност на остеокластите. Задължително трябва да се спазва здравословна, богата на калций диета. Млечните продукти (мляко, сирене), зеленчуците и ядките са източник на калций. Препоръката е 1000 до 1500 mg калций и 800 до 1000 I.Е. витамин D3 всекидневно. Ако вече е диагностицирана остеопения или остеопороза, приемът на калций и витамин D3 е основно лечение.

Във физиотерапията като лечебно средство се използва хелиотерапията, при което естествената ултравиолетова радиация предизвиква синтез на витамин D. Ултравиолетови облъчвания от изкуствени светлинни източници през есенно-зимния сезон като солариум, частични УВЛ облъчвания със суберитемни дози, рефлекторни методики с еритемни дози също се използват като терапия. Обездвиженият начин на живот е свързан с намаляване на костната маса. Намалената двигателна активност води до намаляване на контрола на нервната система върху мускулите и до намаляване на координацията на движенията и повишен риск от падания. За повлияването на костната плътност се изисква продължително прилагане на определено и достатъчно физическо натоварване, за да започне процес на адаптация и да завърши един пълен цикъл на костно ремоделиране. За изграждане на лечебен комплекс се спазват определени норми във физикалната терапия, като се използват физически стимули за въздействие върху биологичните функции и структури (кости, мускули) за адаптация, стимулиране и регенерация. Целите и задачите на физикалната терапия са насочени към увеличаване на костното вещество, облекчаване на болката и профилактика на паданията. Желателно е да се постигне предотвратяване на развитието на остеопороза, чрез поддържане на здрава костна минерална плътност и костна маса. При самостоятелно прилагане на физикалната терапия се постига структурно подобряване на съществуваща костна тъкан, забавяне на образуването на деформации на гръбначен стълб и предотвратяване на образуването на гибус. Стабилизира се стойката и походката с цел предотвратяване на падане и фрактури. Целите, които могат да бъдат постигнати чрез физиотерапия и фармакотерапия са ефективно облекчаване на болката и повишаване на костната плътност. Превантивните мерки са насочени към овладяване на болковия синдром, подобряване на нервно-мускулната координация. Увеличава се мускулната сила, подобрява се  стойката и баланса на тялото. Рандомизирани клинични проучвания посочват ефекта от упражненията, при проследяване на групи жени, страдащи от остеопороза и изпълняващи физически упражнения, спрямо такива без физически активност. Редовните тренировки при първите увеличават костната плътност и намаляват риска от фрактури, валидно за всички възрастови групи.

Най-добрите ежедневни дейности и видове спорт са тези, които се противопоставят на гравитацията. Съществуват различни видове упражнения, които се използват при остеопороза, такива са аеробни упражнения, степинг, фитнес упражнения, ангажиращи аксиален и апендикуларен скелет, игри с топки, изометрични упражнения срещу нарастващо съпротивление, упражнения за мускулна сила, издръжливост, равновесие, гъвкавост, подобряване на аеробния капацитет, трениране на сензомоторните функции с комплекси от упражнения с терапевтични топки джимник и с еластични ленти. Важно е лечебната програма да започне с постепенно нарастваща интензивност на физическото натоварване. В допълнение към упражненията с тежести и съпротивление в лечебната гимнастика се включват и упражнения за подобряване на стойката, равновесието и гъвкавостта.

Голяма част от фрактурите при остеопороза са следствие от травматични падания. Добрата стойка помага да се намали рискът от падане. Желателно е формиране на двигателна култура, нов маниер в начина на живот и превенция на поведенческите рискови фактори чрез обучителни програми. Други подходящи средства в лечебно рехабилитационната програма са прилагането на планински туризъм, теренно лечение, подводна лечебна гимнастика и изготвяне на индивидуален комплекс от упражнения, приложими в домашни условия.Чрез стимулиране на костния растеж, увеличаване на костната плътност и подобряване на стойката, равновесието и гъвкавостта, физикалната терапия може да намали риска от фрактури и да подобри цялостното здраве и благополучие на човека. При системно прилагане се намалява рискът от усложнения като остеопорозни фрактури и последващо за човека инвалидизиране. Понижават се разходите за скъпо струващата медикаментозна терапия. Всичко това води до подобряване качеството на живот и благополучие на хората и обществото. След консултация с лекар Физикална и Рехабилитационна медицина ще Ви бъде назначено правилното лечение и комплекс от упражнения, които ще Ви помогнат да си възвърнете нормалния начин на живот.

 

остеопороза
остеопороза