Лазертерапия

Лазертерапията е физиотерапевтична процедура използваща силно насочен сноп светлина, която действа на тялото чрез био стимулация на тъканите, като няма вредно въздействие върху тях. Използва се при възпалителни процеси, с цел по-бързо възстановяване на увредената тъкан. Може да се прилага ѝ пред оперативно, с цел повишаване репаративната способност на тъканите за по-бързо възстановяване.

Много добро повлияване има при болкови синдроми, намален имунитет, както и за подобряване на микро циркулацията. Лазерната терапия заема важно място при лечението на редица състояния в ортопедията и травматологията, като артрози и артрити (ревматоиден артрит, болест на Бехтерев), костни счупвания, стимулира образуването на костна тъкан и по-бързото и зарастване. Подходящо е и при специфични спортни състояния като „тенис лакът” и „голф рамо”. Лазертерапията дава много добри резултати при лечение на дискова херния, невралгия на тригеминалния нерв, невро-вегетативни заболявания и други.
Какви болести лекуваме в Сантилукс с лазертерапия:

 1. Заболявания на опорно-двигателния апарат – контузии, артрооза, артрит, след фактурни състояния.
 2. Заболявания на нервната система – радикулит, неврит, плексит, дископатия, травматични лезии и парези на периферни нерви.

Mагнитотерапия

Високо интензивната магнитотерапията е алтернативна медицина, позната от древни времена, когато с лечебна цел са били използвани естествено магнетизирани камъни.
Днес магнити се използват за лечение на многобройни неразположения – болки, свързани с хронични заболявания, невропатии, болки в кръста, затруднено кръвообращение (например след хирургична операция), трудно зарастващи костни фрактури. С магнити се третират и последиците от стреса – мигрена, безсъние и др.

Ефекти и ползи от високоинтензивната магнитотерапия:
1. Облекчаване на болката
Високоинтензивната магнитотерапия води до облекчаване на болката още след първата процедура. За да има по-голям ефект и да се премахне напълно болката, трябва да се направят поне 5 терапевтични сесии.
2. Мобилизация на стави
Понякога мануалното раздвижване, което извършвате, не е достатъчно. С електромагнитното поле ще предизвиквате многократни контракции на мускулите около ставните връзки. Така повърхностите в ставните капсули ще се разместят, блокираните участъци ще се освободят, а движението ще бъде възстановено.
3. Миостимулация
Взаимодействието на електромагнитната енергия с тъканите води до деполяризация и множество мускулни контракции. На база избраните терапевтични параметри, високоинтензивната магнитотерапия може както да възобнови волевия контрол върху мускулите, така и да ги направи по-здрави и по-издръжливи.
4. Релаксация на мускули
Електромагнитното поле повлиява върху мускулния тонус на спинално ниво и инхибира спастичните мускули. Този механизъм се използва за третиране на двигателни увреждания, при които е налице спастицитет.
5. Заздравяване на фрактури
Образуването на нова костна тъкан обикновено отнема около 6 седмици. С помощта на високоинтензивната магнитотерапия това време значително се намалява. Терапията ще увеличи притока на кръв в областта на фрактурата, ще ускори образуването на васкуларна тъкан и хрущялен калус и ще подпомогне техния оздравителен процес.
Заболявания при, които се прилага високоинтензивна магнитна терапия – подходяща за редица остри, подостри и хронични заболявания на невромускулната и опорно-двигателната система, сред които:
1. Дихателни проблеми, свързани с недобро състояние на междуребрените мускули
2. Спастичност (повишен мускулен тонус)
3. Синдром на карпалния тунел
4. Неврит
5. Счупена кост (фрактура), и др.

Ултразвукова терапия

Ултразвуковата терапия се наложи, като лесен и напълно безвреден метод, който оказва разнообразно въздействие върху тъканите и клетките – термично, механично, бактерицидно и физико-химично. Общото действие на ултразвука е болкоуспокояващо и противовъзпалително, стимулира регенерацията на тъканите, нормализира съдовия тонус, подобрява обмяната на веществата, активира кръвообращението и действа антибактериално и противоалергично. Най-голямото предимство на този тип лечение е, че е напълно безвредно, спестява време и е много ефективно. Голяма част от най-добрите спортисти в света – участници и медалисти от Олимпиади и световни първенства във всякакви спортове, при получаване на травми предпочитат да се подлагат на физикални процедури с ултразвук. Това лечение е по-ефективно и качествено, а периодът на възстановяване – съвсем кратък.

Лечебните действия от ултразвуковата терапия се дължат на положителното въздействие на ултразвуковите вълни върху тъканите:

 1. Обезболяващо (води до покачване на възбудния праг, намаляване на болевото усещане).
 2. Противовъзпалително.
 3. Спазмолитично (отпуска мускулатурата).
 4. Стимулира регенерацията (възобновяването на клетките).
 5. Подобрява микроциркулацията.
 6. Повишава обмяната на веществата.

Терапевтичното използване на ултразвук за борба с болката и стимулиране на възстановителния процес е широко прилаган метод във физикалната медицина. Заболявания, при които се прилага лечение с лазер?

 1. Всички видове болеви синдроми – невралгия на троичния нерв, дискови хернии, артрозна болест, атеросклероза на долните крайници.
 2. Заболявания на опорно-двигателния апарат– ревматоиден артрит, Бехтерев, за стимулация на калуса, инсерционити и тендовагинити, кокцигодиния, остеопороза и др.
 3. Ултразвукът е изключително ефективен и полезен при фрактури на малките кости на гривнената става и последващите ги псевдоартрози.

Електро терапия

Електротерапията облекчава мускулните спазми, предотвратява и забавя процеса на атрофия, усилва кръвообращението. Изключително ефикасна и се използва във Физиотерапията за рехабилитация на мускулите и мускулна стимулация. Подпомага за увеличаване обхвата на движението, контролиране на хронична и трудно поносима болка, посттравматична остра болка, пост хирургическа остра болка след операция, счупвания на кости за стимулация на мускулите, предотвратяване на венозна тромбоза, зарастване на рани и други.

Ползи от електротерапията и използването и в областта на рехабилитацията и физиотерапията:

 1. Спомага за лечение на болката и подобрява обсега в движението на ставите.
 2. Лечение при наранени меки тъкани, които се делят на две категории – остри и в резултат на претоварване. Острите наранявания представляват внезапна травма, като: падане или удар, Навяхване, разтягане на мускул и натъртване. Тендонита е възпаление на сухожилията и спада към болките от претоварване и най-често се проявява в резултат на серия повтарящи се движения натоварващи сухожилията.
 3. Лечение на нервно – мускулна дисфункция
  подобрява силата
  Подобрява контрола на движението
  Забавя мускулната атрофия
  Подобрява локалното кръвоснабдяване
 4. Възстановяване на тъканите
  Подобрява микроциркулацията и синтеза на протеини, което помага за по-бързо излекуване на раните
  Възстановява целостта на съединителната и дермална тъкан
 5. Остър и хроничен оток
  Ускорява абсорбирането и подобрява пропускливостта на кръвоносните съдове
  Увеличава движението на протеините, кръвните клетки и лимфния поток

Вакуум терапия

Съвременната вакуум терапия представлява въздействие върху тялото с вакуумен масаж на засегнатите области. Вакуумното всмукване разширява съдовете и подобрява кръвообращението, с което засилва обмяната на веществата, повишава тонуса и функциите на мускулите. Във физиотерапията често се практикува прилагане на токове с ниска и средна честота посредством вакуумни електроди. Тази терапия е полезна за лечение на всички форми на съдови заболявания, засягащи долните крайници:

 • атеросклероза на долните крайници
 • болест на Бюргер и болест на Рейно
 • всички форми на венозна и/или лимфна недостатъчност, като отоци на краката, лимфедем, флеболимфедем и др.

Като спомага и за подобрение на:

 • циркулацията на кръвта;
 • Детоксикация – премахва токсините от дълбоките слоеве и ексфолира излишните мъртви клетки на кожата. Като резултат кожата изглежда по-млада, по-свежа и здрава;
 • Когато вакуумният масаж се прилага по протежението на гръбначния стълб той подобрява оросяването на гръбначните прешлени и хрущяли. Това въздейства благоприятно на хора, страдащи от артрит и други гръбначни проблеми;
 • Не на последно място вакуумният масаж оказва ефект и върху имунната система, като засилва нейните съпротивителни способности.

При прилагането на вакуу мтерапията върху телесната повърхност, меките тъкани се въвличат във вендузата, като по този начин се създава вертикално налягане. По този начин се въздейства върху тъканите в дълбочина (по-дълбоките слоеве на мускулите, сухожилията и др. тъкани), които при другите типове масаж не са достъпни. При това значително се усилва микро циркулацията на течности – кръв, лимфа (интерстициална течност). Стимулират се нервните окончания, капиляри и магистрални кръвоносни съдове. Предвид мощното въздействие, се включва и допълнителна капилярна мрежа, която до този момент не е била активна. Това е един от механизмите на вакуум терапията, който дава осезаем терапевтичен ефект. Най-оптималният ефект на вакуум терапията се наблюдава след завършване на лечебния курс.

Електро стимулация

Електро стимулацията е метод на физиотерапията, признат от медицината по цял свят, при който се предизвиква мускулно съкращение посредством преобразувани, най-често нискочестотни електрични токове. Чрез съкращението на мускула, се увеличава притока на кръв към областта, което значително подпомага лечението и намалява болката в мускулите. Подпомага възбуждането директно върху двигателния нерв, с помощта на напълно контролирани електрически импулси, за да се гарантира ефективност, безопасност и комфорт при употреба.

В действителност, мускулите не могат „да направят“ разлика между доброволно свиване (предизвикано от мозъка) и електрически индуциранoто свиване. Намалява се също мускулното напрежение чрез релаксиращ ефект върху мускулните влакна. Увеличава се производството на ендорфини и енкефалини (естествени субстанции с аналгетични свойства), което редуцира болката.
Много изследвания показват, че редовното извършване на електро стимулация подпомага адаптирането на мускулните клетки, кръвоносните съдове и нервите.
Метода се използва за лечение на редица заболявания, като:

 1. Възстановяване на парализирани мускули;
 2. При различни двигателни нарушения;
 3. Подобряване силата на кръвообращението;
 4. За контрол и облекчаване на болката (с което се избягват страничните ефекти на аналгетиците);
 5. Предотвратяване на мускулна атрофия;
 6. При травми на гръбначния стълб;
 7. При пациенти със сколиоза;
 8. За подпомагане възстановяването след хирургични интервенции;

Eлектростимулация се прилага при:

 1. Вяли и отслабени мускули в следствие на следфрактурни състояния;
 2. Спортни травми;
 3. Дълготрайно обездвижване;
 4. Заболявания на периферна нервна система;
 5. Чрез електро стимулацията се постига подобряване на кръвообращението и трофиката на мускулите, стимулира действието на ферментните системи, повишава количеството гликоген в мускулите, подобрява общия мускулен тонус.

Tерапията с инфрачервени лъчи

През последните 25 години японски и китайски изследователи усилено проучват терапията с инфрачервени лъчи. В Япония група лекари са основали и дружество, наречено “Инфрачервено общество”. Инфрачервеното излъчване представлява над половината от енергията, отделяна от слънцето. Останалата част от тази енергия се излъчва във видима форма. Инфрачервените лъчи намират многостранно приложение в медицинската практика, защото проникват по-дълбоко от видимата светлина и се поглъщат лесно от различни видове тъкани, и поради това са много по-ефективни за лечение на някои видове болести.

Топлината ускорява кръвообращението и подпомага оздравителния процес. Инфрачервената лампа генерира интензивно лъчение, което третира под формата на светлина. Този светлинен лъч прониква до най-дълбоките слоеве на кожата. Лъчението след това се превръща в интензивна, изключително ефективна топлина в тъканите и мускулите. Топлината, която се генерира по този начин разширява съдовете, стимулира циркулацията на кръвта и стимулира кръвообращението и метаболизма.
В САЩ, Япония и редица европейски страни терапията с инфрачервени лъчи е станала част от ежедневната профилактична и лечебна практика. Тя дава многообещаващи резултати при много заболявания и травми.
Най-честите състояния, при които се прилага терапията са мускулни спазми, болка ниско в областта на гърба, някои мозъчни увреждания (например след сътресение), скованост (характерен симптом при различни ревматологични заболявания), както и преумора след усилена физическа активност. Прилагането на инфрачервена светлина при бурсити също дава много добър резултат. При ревматоиден артрит светлинната терапия с инфрачервени лъчи редуцира пряко ставното схващане и намалява болковият синдром. Освен това е налице увеличаване на кръвоснабдяването, като по този начин се способства за отстраняването на възпалителните инфилтрати. Локалната терапия с инфрачервени лъчи чрез използването на светлинни източници (лампи) дава отлични резултати при заболявания като лицева парализа (парализа на Bell), раменен периартрит, ишиас, менструални болки, холецистит, екземи с прояви на инфектиране. Физикална терапия може да се прилага само след наместване на счупената кост. Инфрачервените лъчи облекчават болката, редуцират отока и повишават локалното кръвоснабдяване, като по този начин помагат за образуването на калциеви депа и предпазват от мускулна атрофия и инфекции. Обикновено лечението е комбинирано – физикална терапия и прием на антибиотичен медикамент. Друга важна роля на терапията е в предпазването от мускулна атрофия и тъканни сраствания.
Постоперативна инфилтрация се характеризира с притискане от следоперативния секрет на нервни окончания, което от своя страна води до проявата на болка. Ако състоянието се влоши, може да се появи и гнойно течение. Терапията с инфрачервени лъчи намалява изтичането на секрет и повишава фагоцитозата. При изгаряния терапията с инфрачервени лъчи значително подобрява локалното кръвоснабдяване, като същевременно предпазва от инфекции и ускорява зарастването на раните, без да се образуват груби белези.

Лимфодренаж

Лимфодренажа е процедура, при която със специализиран професионален апарат се оказва терапевтичен ефект върху лимфната и кръвоносната система. За най-добри резултати се препоръчва поредица от процедури, чиито брой се препоръчва да е не по-малко от 10, но може да варира между 8-15, в зависимост от конкретните индивидуални нужди.
Лимфодренажа е физиотерапевтична процедура, която спомага за подобряване на лимфотока в човешкия организъм и извеждане на излишната течност от междуклетъчното пространство.

Ползите от този лечебен метод са многобройни – премахва хроничната умора, подпомага детоксикацията на тялото, намалява отоците и подпухването, отстранява главоболие, подобрява имунната защита, редуцира целулита, забавя процеса на стареене и предотвратява редица заболявания. Разбира се, в зависимост от конкретните проблеми на всеки клиент, лимфодренажа може да се съчетае с други терапии за постигане на отлични и дълготрайни резултати. Също така засилва обмяната на веществата и елиминирането на токсини от организма. Намалява общото болково възприятие и подсилва имунната система
Води до по-бързо възстановяване на организма след физически натоварвания
Ускорява оздравителния процес след спортни травми и наранявания.

Съвременния начин на живот може да окаже отрицателно влияние върху нашето тяло и да доведе до някои нежелани ефекти. Стрес, липсата на физически упражнения, нездравословна храна – това са все фактори, влияещи върху състоянието на метаболитните процеси. Въздействието на тези фактори става видимо, а понякога дори болезнено:

 • Появяват се проблеми с кръвообръщението, които засягат най-често областта на корема, задната част на  бедрата и седалището;
 • Натрупват се вредни вещества, произтичащи от метаболитните процеси;
 • Увеличава се броя на мастните клетки;
 • Крайниците започват да отичат;
 • Образуват се множество разширени вени;
 • Има отслабващо действие;
 • Предотвратява отока на краката и появата на разширени вени;
 • Различни видове лимфен оток;
 • Стимулира се извънклетъчния обмен на течностите;
 • Подобрява се кръвотока и тъканите се насищат с кислород;
 • По естествен път се подобрява еластичността на кожата и умората в краката изчезва;
 • След прилагането на пресотерапия по цялото тяло се усеща необичайна лекота;

Лимфодренажът може да се използва като средство за профилактика и лечение на посочените проблеми. Лимфодренажът се контролира чрез вграден компютър и специално разработен софтуер. Терапевтът задава нужните параметри според индивидуалните нужди на всеки пациент. От контролния панел могат да се регулират потока на въздуха и силата на компресия, която се прилага върху пациента. Той е едно незаменимо средство за улесняване на живота в напрегнатото ни ежедневие.

Mануална терапия

При мануалната терапия терапевтът ви лекува с „наместване“, „притискане“, „усукване“ на гръбнака и крайниците. Често хората бъркат мануалната терапия с масажа, което е абсолютно грешно. Масажът има релаксиращо и отпускащо действие, което е страхотно като допълнение към лечението на редицата заболявания. Мануалната терапия е с изцяло с лечебна цел и релаксацията се явява като вторичен ефект. Понякога дори може да не се усети веднага. Най-важната и основна цел на манипулацията, и на всички програми за ранно възстановяване е да се предотврати развитието на хронична болка по целия гръбначен стълб.

Мануална терапия се прилага от най-ранна до най-късна възраст. Ако не се налага специално лечение, профилактично е добре да посещавате мануален терапевт поне 1-2 пъти годишно. Така ще поддържате здравословното си състояние в кондиция и ще предотвратявате редица усложнения, до които води съвременният начин на живот.
Ако имате болки във врата, кръста, гърба, ставите, ръцете след преглед при нашия лекар, ще Ви бъде назначена индивидуална апаратна, мануална или комбинирана терапия.
В Сантилукс имаме индивидуален подход към нуждите на всеки един клиент. Нашите рехабилитатори са с голям опит и владеят на професионално ниво:

 • Индивидуален масаж;
 • Лечебни и релаксиращи масажи – Помагат за облекчаване на болката, като отпуснете напрегнатите мускули или за намаляване на нивата на натрупания стрес;
 • Спортен масаж;
 • Мануаелен лимфодренаж;
 • Концепция Mulligan;
 • Вендузо терапия;
 • Антицелулитен масаж.

Рехабилитация, лечебна гимнастика, кинезитерапия и кинезиотейпинг

Кинезитерапията е основен раздел на физикалната медицина, който използва различни форми на двигателна активност за функционално възстановяване, поддържане на функцията или за профилактика на различните последици на обездвижването. Методите на кинезитерапията представляват дразнене на определени рецептори, при което се предизвикват реакции със саногенезен ефект, като мускулна сила, мускулен тонус, трофика и др. Кинезитерапията регулира коровите процеси и подпомага възстановяване баланса на процесите на възбуждане в централната и вегетативната нервна система, а оттам регулира и работата на вътрешните органи.

При мускулна работа, в организма настъпва респираторна ацидоза, активира се дихателния център вследствие на което дишането се учестява, повишава се белодробната вентилация. Физическите натоварвания представляват тренировка на сърдечния мускул. Повишава се тонусът на кръвоносните съдове и тяхната еластичност. Подобряват се трофиката и съкратителната способност на мускулите, повишава се калусообразуването и зарастването на фрактури, подобрява се подвижността и трофиката на ставите, увеличава се еластицитета на свързочния апарат. Физическото натоварване е биологичен дразнител за ЦНС. Под влияние на физическото натоварване в организма на човека настъпват разнообразни структурни и функционални промени и колкото по-интензивно е натоварването, толкова по-активно протичат процесите.

Според участието на пациента в лечебната процедура, кинезитерапията се дели на активна и пасивна. Лечебна физкултура е най-разпространения вид на активна кинезитерапия. Понятието лечебна физкултура съдържа в себе си понятията лечебна или медицинска гимнастика, игри и елементи от спорт. При лечебната физкултура факторите, които влияят лечебно или профилактично върху организма са физическите упражнения. Движението е лечебен фактор и се прилага организирано и целенасочено във вид на физически упражнения, дозирано, според състоянието на болния, особеностите на заболяването и измененията във функциите на засегнатия орган или система. Медицинската гимнастика е основният и най-широко употребяван подвид на лечебната физкултура. Тя се разделя на отделни разновидности, като аналитична лечебна гимнастика, общо укрепваща гимнастика, дихателна гимнастика, коригираща и др.

Пасивните видове кинезитерапия са всички видове кинезитерапия, при които болният не участва активно при провеждането на процедурите. Той е пасивния обект, върху когото рехабилитатора провежда различни манипулации, при които основния лечебния фактор е движението. Масажът е вид пасивна кинезитерапия, прилагана механично, чрез определени манипулации и действия върху кожната повърхност, които по рефлекторен и механичен път предизвикват редица промени в организма. Механотерапията е друг вид пасивна кинезитерапия. Състои се във възстановяването на намаленото или силно затрудненото движение чрез пасивни раздвижвания на увредената част на тялото, извършвани от специално конструирани апарати.

Според вида на заболяването и стадия на протичането му, кинезитерапията има следните лечебни и профилактични задачи. Цели да подпомогне запазването и поддържането на болния организъм в активно функционално състояние. Да предпази и лекува усложненията, причинени от принудителния покой. Стимулира потенциалните възможности на болния в борбата със заболяването. Да ускори премахването на локалните и общи анатомични и функционални прояви на болестта. И да възстанови в най-кратък срок функционалната пълноценност на човека.

Кинезиотейпингът е метод в рехабилитацията и спорта, използващ прилепване към избрани части от тялото на различни по големина и дебелина пластири с гъвкава и водонепроницаема структура, които поддържат процеса на лечение на болката, чрез стимулиране и укрепване на мускулите и сухожилията. Кинезиотейпингът осигурява външна подкрепа и стабилност на мускулите и ставите, без да ограничава обема на движение. Лентата оказва влияние върху рецепторите на сомато-сензорната система. Помага за намаляване на болката и стимулиране на лимфния дренаж, чрез създаване на лифтинг ефект върху кожата. Така се разширява пространството между тъканите и се съдейства за намаляване на възпалителния процес в тях. Основните лечебни ефекти на този метод са подобряване и възстановяване биомеханиката на ставите, на сухожилните и ставните връзки и редуциране на отока и болката.