Сколиоза

Сколиозата е деформация на гръбначния стълб, която се състои в изкривяване на гръбнака настрани (латерално) т.е. на ляво или на дясно. Налице е дъгообразно изкривяване с една, две или повече кривини. Телата на прешлените се усукват в областта на изкривяването. Ребрата са разтворени откъм изпъкналата страна и приближени откъм хлътналата страна.

Появява се ребрена гърбица (гибус). Най-честите причини от функционален характер, които могат да доведат до възникването на гръбначни изкривявания са слабост и неравномерно развитие на мускулатурата на гърба и корема, водещи до неравномерно разпределение на “мускулната тяга”.

Под въздействието на най-различни фактори, пораждащи се в условията на бита и учението при деца и подрастващи, може да преобладава развитието на едни групи мускули над други. В началото всички незначителни отклонения в положенито на тялото имат функционален характер и подлежат на обратно развитие. У децата с понижено общо физическо развитие на мускулите, когато няма достатъчно мускулна сила и напрежение за запазване на правилната стойка много лесно се развива сколиоза. Такава форма на нарушение на стойката може да възникне и у физически добре развити деца, ако продължително време са под въздействие на неблагоприятни фактори от външната среда /неправилното седене в училище, неправилно или неравномерно физическо натоварване, носене на училищната чанта с една ръка и др. /. Също ако детето има навик да спи на една и съща страна на меко легло. Причини за влошаване на стойката могат да бъдат и някои игри, като каране на колело в неправилна поза, отблъскване с един и същи крак при каране на ролер, скачане на един крак и др.

Сколиозата е деформация на гръбначния стълб и води неизбежно до деформиране на ребрата и целия гръден кош, променя формата и нормалното взаимоотношение на гръдния кош и на гръдните органи, може да доведе до твърде тежки функционални нарушения. Продължителната неправилна стойка при седене на чина или в процеса на ежедневната работа води до това, че в едната половина на гръбначния стълб възниква по-силен натиск, вследствие на което растежът на тази половина се забавя, а на противоположната половина която изпитва по-малък натиск се ускорява началото сколиозата е безболезнено състояние.

Родителите забелязват лека разлика в раменете, в хълбоците и в гърдите или в тазата на детето им. Това са признаци при които трябва да посетят специалист, за да се оцени състоянието на детето и да постави окончателната диагноза или да назначи подходящата профилактика или терапия. При някои тежки случаи на сколиоза могат да се наблюдават намаляване на капацитета на белите дробове, затруднена сърдечна дейност, както и ограничена физическа активност. Най-честите признаци на сколиоза са неравномерни рамене (едното рамо е по-високо от другото). Неравномерни хълбоци (едната половина на таза е по-високо разположена от другата). Наклон към едната страна (неравномерно развитие на мускулите само от едната страна на гръбначния стълб). Лека гърбица от едната страна на гръбнака, когато тялото се наведе напред, налице е несиметричност в разположението на ръцете, краката и бедрата. За профилактиката на сколиозата са важни отношението и грижата от страна на родителите. Работното място на ученика в къщи трябва да бъде близо до прозореца и светлината да пада от ляво. Трябва наблюдение на детето, докато се подготвя за училище. Тялото му да бъде изправено, главата леко наклонена напред, лактите свободно да опират на масата. Краката трябва да са свити под прав ъгъл в коленете и да опират на пода с цялото стъпало.

Разстоянието между очите и книгата или тетрадката трябва да бъде 35-40 см. Своевременното откриване на зрителни проблеми и тяхното коригиране е от голямо значение. Възпитаване у детето на навик за правилно телодържане и правилна поза при четене, писане, хранене, гледане на телевизия, ходене, стоене. Детето не трябва да чете или да гледа телевизия легнало по корем. Подходяща поза за спане е по гръб с изпънати край тялото ръце на равно и твърдо легло с ниска възглавница. Учениците трябва да носят учебниците си в раница, направена от олекотен материал и с по-лека конструкция. Теглото й не трябва да бъде по-голямо от 10-15 % от теглото на детето и да бъде носена на гръб на двете рамена.Осигуряване на възможност детето да спортува. Това е от съществено значение както за физическото, така и за психическото развитие на детето. Физическите упражнения съдействат за правилното оформяне на гръбначния стълб и укрепват гръбначната мускулатура. Благоприятно въздействие като лечебен и профилактичен метод при гръбначните изкривявания оказват системните занимания с плуване. Редовно посещаване на профилактични прегледи и ранното откриване на гръбначните деформации. Подреждането на учениците в класните стаи да бъде на подходящи за възрастта и ръста чинове. Децата с отклонение в стойката и тези с гръбначни изкривявания да се поставят на средната редица. Необходимо е подрастващите да имат добре организиран дневен режим, който включва правилно редуване на сън и бодърстване, учене, работа и отдих.